ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝΓΡΑΝΙΤΣΑ

Η Γρανίτσα Ευρυτανίας, ένας υπέροχος οικισμός στην καρδιά των Ευρυτανικών ορέων, αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Με απόσταση 18 χιλιομέτρων από την μαγευτική λίμνη των Κρεμαστών και 15 χιλιομέτρων από τον εντυπωσιακό φαράγγι του Μπουζονίκου, η Γρανίτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.

Πέραν της φυσικής της ομορφιάς, η Γρανίτσα αναδεικνύεται και ως ιστορικό χωριό, αποτελώντας τη γενέτειρα των Στέφανου Γρανίτσα και Ζαχαρία Παπαντωνίου. Το χωριό περιβάλλεται από την επιβλητική οροσειρά των Αγράφων, με το νότιο τμήμα της Πίνδου να υψώνεται κομψά στο περίγραμμά της. Η Γρανίτσα επίσης κοσμείται από τον ποταμό Γρανιτσιώτη, που ρέει μόλις 500 μέτρα μακριά, προσφέροντας επιπλέον ένα αναζωογονητικό υδάτινο στοιχείο. Το χωριό κτίστηκε σε υψόμετρο 850 μέτρων, προσφέροντας μια εκπληκτική πανοραμική θέα στους επισκέπτες του.

Το χωριό υπάγεται στον δήμο Αγράφων και αντιπροσωπεύει μια κοινότητα με βαθιά ρίζα σε παράδοση και πολιτισμό. Στο κέντρο του βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας, που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο παραχωρημένο από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν μια πλούσια συλλογή αντικειμένων λαϊκής τέχνης, παραδοσιακών εργαλείων, ενδυμάτων και ιστορικών αντικειμένων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και πολιτισμό.

Το χωριό διαθέτει δέκα εκκλησίες που αντλούν την ομορφιά τους από διάφορες εποχές, προσδίδοντας ένα αίσθημα ηρεμίας και ευλάβειας. Επιπλέον, παρέχει πληθώρα υπηρεσιών όπως σχολεία, ξενοδοχεία, παντοπωλεία, φαρμακείο, καφενεία και ταβέρνες, συνδυάζοντας άριστα την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις.