ΑΓΡΑΦΑΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο Λιθόραμα Mountain Rooms, αδράξτε την ευκαιρία να επισκεφθείτε πανέμορφα τοπία όπως η τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών και το εντυπωσιακό φράγμα που την συγκρατεί.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες είναι το ολοήμερο μπάνιο στα πανέμορφα και κρυστάλλινα ποτάμια, όπως ο Αχελώος, ο Γρανιτσιώτης και ο Αγραφιώτης, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές δροσιάς και εναρμόνισης με τη φύση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκδρομών προσφέρεται η ευκαιρία να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Ταταρνιώτισσας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία να έλθει κανείς πιο κοντά στην πνευματικότητα και να απολαύσει την ηρεμία και την ησυχία του μέρους, ανανεώνοντας τη σύνδεσή του με το πνευματικό του εαυτό.

Λίμνη Κρεμαστών

Σε απόσταση 30 λεπτών από το Λιθόραμα Mountain Rooms, περιηγηθείτε στην εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και διακεκριμένη ως καθαρότερη στην Ευρώπη και πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως.

Θα δελεασθείτε από τη γοητεία της Λίμνης Κρεμαστών, η οποία δημιουργήθηκε το 1965 μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών. Τα νερά της αγκαλιάζουν τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας Επισκοπής. Μην ξεχνάμε την Γέφυρα της Τατάρνας, που στολίζει τον ίδιο χώρο και βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι.

Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά της Λίμνης Κρεμαστών: Τα νερά της καλύπτουν επιφάνεια 80,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικών μέτρων. Η λίμνη μοιράζεται μεταξύ των Δήμων Αγράφων, Αμφιλοχίας και Αγρινίου, ενώ μια μοναδική ποικιλία φυτών και ζώων αναπτύσσεται στο εκπληκτικό περιβάλλον της.

Η πρόσβαση στη Λίμνη γίνεται και μέσω του οδικού δικτύου (Καρπενήσι – Φραγκίστα – Αγρίνιο), αλλά και από άλλες εισόδους στο νομό Ευρυτανίας όπως από τα δυτικά χωριά του Δήμου Αγράφων (Βαλαώρα – Τοπόλιανα – Χρύσωβα κα). Η διαδρομή προς τη Λίμνη είναι πανέμορφη, ενώ η άγρια ομορφιά του τόπου μαγεύει τον κάθε επισκέπτη. Η λίμνη απέχει 25χλμ από το Κερασοχώρι (έδρα του Δήμου Αγράφων), 57 χλμ. από το κέντρο του Καρπενησίου, και 60χλμ από το κέντρο του Αγρινίου.

Το Φράγμα

Το φράγμα της Λίμνης Κρεμαστών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα στην Ευρώπη, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που κόβουν την ανάσα. Ο όγκος του φτάνει τα 8.130.000 κυβικά μέτρα, με μέγιστο ύψος που φτάνει τα 160 μέτρα και πλάτος βάσης 670 μέτρα. Η κατασκευή του από χώμα και χαλίκι το χαρακτηρίζει ως γεώφραγμα και όχι ως ένα σύνηθες φράγμα από μπετόν.

Κοιτάζοντας το φράγμα, θα δείτε τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κρεμαστών που λειτουργεί στη βάση του. Τα νερά της λίμνης συνοδεύονται μέσω αγωγών σε τέσσερις υδροστρόβιλους με ονομαστική ισχύ 109 MW, όπου γίνονται πηγή ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντική συνεισφορά στο ενεργειακό τοπίο.

Η ιστορία του φράγματος ανακαλύπτεται μέσα από τα λίγα υπολειπόμενα ιστορικά στοιχεία. Περισσότεροι από 15 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένων της Σιβίστα, της Επισκοπής και του Μαυριά, εγκαταλείφθηκαν για να δημιουργηθεί αυτή η τεχνητή λίμνη. Η κατασκευή του φράγματος είχε αναπόφευκτες επιπτώσεις στο τοπίο και τον πληθυσμό, με μεγάλα μέρη της περιοχής να βυθίζονται στα νερά. Εκκλησίες, γέφυρες και ιστορικά μνημεία έπρεπε να υποχωρήσουν για να δημιουργηθεί αυτό το εντυπωσιακό ενεργειακό έργο.

Ο μύθος λέει ότι κατά την κατασκευή, η μοίρα έπαιξε περίεργα παιχνίδια. Περιστατικά με μπουλντόζες, ερπύστριες και μέλισσες προσθέτουν αίσθηση μαγείας στην ιστορία του φράγματος.

Η πλήρωση της λίμνης οδήγησε σε σεισμική δραστηριότητα, ανοίγοντας μια νέα πτυχή στην ιστορία του μέρους. Οι προσεισμοί συσχετίστηκαν με την ολοκλήρωση της τεχνητής λίμνης, και η σεισμική αυτή δραστηριότητα αποτυπώνεται και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Επίσκεψη στην Παναγία Ταταρνιώτισσα

Ανακαλύψτε τον πανέμορφο θησαυρό της Παναγίας Τατάρνιωτισσας, ένα μαγευτικό μοναστήρι που απέχει μόλις 40 λεπτά από το Λιθόραμα Mountain Rooms. Ανάμεσα στα γραφικά τοπία της επαρχίας Ευρυτανίας, το μοναστήρι της Τατάρνας εκτυλίσσει την ιστορία του από το 1111, με εξαιρετική σημασία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου. Κοντά στο παλιό χωριό Τριπόταμος, αυτό το μοναστήρι είναι συνυφασμένο με πολλές ιστορικές εκδηλώσεις και γεγονότα.

Παρότι το αρχαίο μοναστήρι και η παλιά γέφυρα πλήρωσαν το τίμημα των σεισμών και του φράγματος των Κρεμαστών, το νέο μοναστήρι που αναστήθηκε το 1969 σας υποδέχεται με όλη του την αίγλη. Ανακαλύψτε τον όμορφο ναό, αφιερωμένο στην Παναγία, και αναζωογονηθείτε από την ατμόσφαιρα του μοναστηριού. Ο εορτασμός της πανηγυρικής εορτής στις 8 Σεπτεμβρίου σας προσκαλεί να βιώσετε την πνευματική αύξηση.

Το μουσείο του μοναστηριού φυλάσσει έναν θησαυρό αντικειμένων, όπως ευαγγέλια, εικόνες και πολύτιμα αντικείμενα, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της περιοχής. Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε το καντήλι που προσφέρθηκε από τον ηρωικό Κατσαντώνη, έναν από τους ηγέτες της αντίστασης, κατακτώντας την καρδιά μας με την ιστορία του. Η επίσκεψη στη σπηλιά του Κατσαντώνη, τοποθετημένη στον όρος Καλάνα, αποτελεί μια συναρπαστική περιπέτεια. Παρακολουθήστε τα βήματά του και εξερευνήστε τα ίχνη του αγώνα του εναντίον των Τούρκων σε αυτό το μοναδικό σημείο.